De Weefboom

Virtuele thuisonderwijsgroep

Aanbod

Basisonderwijs

Leerplatformen

Bij De Weefboom kan je momenteel twee digitale leerplatformen bestellen: Kabas en Bingel.

Voor meer informatie over de opgenomen methodes en de kostprijs om toegang te krijgen tot de platformen: contacteer ons op leerplatformen@deweefboom.be

Kabas

Het online leerplatform voor het basisonderwijs van uitgeverij Die Keure.

Vanaf september vind je het digitale materiaal van de methodes van Die Keure dus terug op Kabas. Leerlingen kunnen er leerstof ontdekken, inoefenen en toepassen in een nieuwe context. Via je leerkrachtenaccount onderwijs je via Kabas de leerstof en monitor je de voortgang van je leerlingen.


Je betaalt voor Kabas €10 per kind. Een licentie voor jou als ouder/leerkracht zit daar vanzelf bij. Info over wat je krijgt voor die prijs, vind je in Prijsafspraken Kabas (pdf).


Bingel

Het online leerplatform voor het basisonderwijs van uitgeverij Van In.


Na heel wat puzzelen ligt ons aanbod voor Bingel vast. Of toch ongeveer. Want we starten vanuit de Start licentie voor iedereen en openen de gevraagde licenties naarmate de bestellingen binnenkomen. Heel wat leden gaven al een voorkeur aan en deze geven we prioriteit in wat we openstellen. Zolang het budget dit toelaat, kunnen we aan extra wensen tegemoet komen.

Spreek ons gerust aan om meer te weten over welke licenties er zullen inzitten.


Voor Bingel betaal je per kind €20. Een licentie voor jou als ouder/leerkracht zit daar vanzelf bij. Info over wat je krijgt voor die prijs, vind je in Prijsafspraken Bingel (pdf).

DigiKl@s

Naar aanleiding van de Whizzkidswedstrijd besloten we met De Weefboom een ICT-groepje op te starten voor leerlingen die thuisonderwijs volgen op het niveau “bovenbouw lager onderwijs” (wat in Vlaamse scholen overeenkomt met vierde, vijfde en zesde leerjaar). We maken hiervoor gebruik van een Google Classroom, waar we overleggen ter voorbereiding op de Whizzkids-wedstrijd. 

Na een eerste kennismaking met deze werkwijze tijdens de Whizzkids-wedstrijd, breidden we de ICT klas uit om nog meer info te delen en meer op deze manier samen te werken voor wedstrijden, info omtrent mediawijsheid en een klas voor leerlingen die zich voorbereiden voor het examen basisonderwijs. Een dergelijke klas bestaat er nu ook voor het secundair onderwijs.

Kangoeroewedstrijd 

Kangoeroe is een reken-, denk- en puzzelwedstijd met niveaus per graad voor alle leerlingen van het basisonderwijs tot en met eerste graad secundair. 

Meer info over deze wedstrijd vind je bij Overige/Kangoeroewedstrijd.

Op de website https://www.kangoeroe.org staat alle uitleg en daar kan je ook oefenen en je vindt er de vragenbundels en verbetersleutels van de vorige jaren.

Secundair onderwijs

Polpo is het digitale platform voor het secundair onderwijs van uitgeverij Die Keure. De uitgeverij stelt hier heel wat materiaal ter beschikking, meteen voor alle jaren van alle methodes. Handleidingen, verbetersleutels, bijkomend materiaal alsook extra oefeningen kan je hier vinden. Dit platform wordt individueel aangeboden dus dit is niet bij ons aan te vragen maar rechtstreeks bij de uitgeverij. Dat kan door een mail te sturen aan so@diekeure.be en te vermelden dat je dit wil als thuisonderwijzer. De toegang tot Polpo kost €100 en staat open tot half augustus.

Leerlingenkaarten secundair 

Wie thuisonderwijs geeft aan kinderen in het secundair (12 jaar en ouder), kan voor hen kosteloos een leerlingenkaart van de Vlaamse ScholierenKoepel (VSK) aanvragen. 

Huisonderwijzers kunnen hun aanvraag richten aan marieke@scholierenkoepel.be met een kopie van het identiteitsbewijs van het kind en het adres waar de kaart naartoe mag. 

Op de website van VSK kan je meer lezen over de voordelen van de leerlingenkaart: https://scholierenkoepel.be/leerlingenkaart/aanbieders


Sport Na School (SNS) 

Voor jongeren in het secundair onderwijs die al eens willen sporten na schooluren, kan het interessant zijn een SNS-pas te nemen. Voor slechts €45 (30 weken) of €30 (15 weken) heb je er een op zak of in je smartphone via de app. Heb je geen smartphone, dan kan je ook een papieren pas aanvragen.  

Hoe werkt SNS? Via de website kan je gaan kijken welke sporten je in jouw regio zoal kan gaan uitproberen. Soms is het een éénmalig event, soms een wekelijks georganiseerde sport. Soms moet je inschrijven, kijk dat dus wel even na. 

Voor onze leden willen wij deze SNS-pas regelen. 

Wat moet je hiervoor doen? Je stuurt via mail (info@deweefboom.be) voor welke jongere je dit aanvraagt, zijn of haar gsm-nummer en e-mailadres, of je een UiTpas(kansentarief) hebt en voor welke periode (1 = van nu tot 21 januari en 2 = vanaf 24 januari t/m 27 mei of allebei de periodes) en studierichting + leerjaar van de jongere. Als je zoon of dochter geen smartphone heeft, heb ik ook je adres nodig om door te geven waar de SNS-pas naartoe moet. 

Van zodra we je betaling ontvangen, gaat je registratie door naar de mensen van SNS die de app in orde brengen of de papieren pas opsturen. 

Hier kan je meer lezen over de SNS-pas en vind je welke sporten je kan doen in jouw regio. Je kan ook in een andere regio gaan sporten.

Junior Wiskunde Olympiade en Vlaamse Wiskunde Olympiade

Krijg je maar niet genoeg van wiskunde en wil je als thuisonderwijs student graag je talent voor wiskunde meten met andere leeftijdsgenoten? Dan kan je in 2023 via De Weefboom meedoen aan de JWO / VWO. 

De Jeugd Wiskunde Olympiade is voor de tweede graad secundair onderwijs. De Vlaamse Wiskunde Olympiade voor de derde graad secundair onderwijs. Deze wedstrijd wordt per school georganiseerd (of voor thuisonderwijzers met De Weefboom als groep en ons als "schoolverantwoordelijke" dus) in drie rondes. De eerste ronde wordt door de school georganiseerd, de tweede ronde is provinciaal geregeld en de derde ronde wordt centraal georganiseerd. 

De eerste ronde - die via De Weefboom digitaal kan van bij je thuis - vind plaats woensdagnamiddag 18 januari 2023. De twee andere rondes zijn wel op verplaatsing.


Je kan bij ons nog inschrijven tot 25 november. Wij regelen dit voor onze leden en nemen voor hen ook de deelnamekost voor onze rekening. Inschrijven kan met dit formulier: https://forms.gle/mJRyaic7nQKKdD6k6


Kangoeroewedstrijd 

Kangoeroe is een reken-, denk- en puzzelwedstijd met niveaus per graad voor alle leerlingen van het basisonderwijs tot en met eerste graad secundair. 

Meer info over deze wedstrijd vind je bij Overige/Kangoeroewedstrijd.

Op de website https://www.kangoeroe.org staat alle uitleg en daar kan je ook oefenen en je vindt er de vragenbundels en verbetersleutels van de vorige jaren.

Overige

Kangoeroewedstrijd 

Wil je kinderen die thuisonderwijs krijgen laten meedoen aan de Kangoeroewedstrijd via De Weefboom? 

Kangoeroe is een reken-, denk- en puzzelwedstijd met niveaus per graad voor alle leerlingen van het basisonderwijs tot en met eerste graad secundair. 

Op de website https://www.kangoeroe.org staat alle uitleg en daar kan je ook oefenen en je vindt er de vragenbundels en verbetersleutels van de vorige jaren.


De jaarlijkse vijf edities zijn: 

Wombat: voor leerlingen uit het eerste en tweede leerjaar (eerste graad) lager onderwijs 

Springmuis: voor leerlingen uit het derde en vierde leerjaar (tweede graad) lager onderwijs 

Koala: voor leerlingen uit het vijfde en zesde leerjaar (derde graad) lager onderwijs 

Wallaroe: voor leerlingen uit het eerste en tweede jaar (eerste graad) secundair onderwijs in de B-stroom 

Wallabie: voor leerlingen uit het eerste en tweede jaar (eerste graad) secundair onderwijs in de A-stroom.


Momenteel wordt er (nog) niet ingeschreven voor deze wedstrijden maar van zodra dit weer mogelijk is, vind je hier het inschrijvingsformulier.


Enkel leden kunnen via De Weefboom kunnen deelnemen, en voor hen betalen wij de deelnamekost.

Advies en hulp

“Hoe doe je dat, thuisonderwijs? Hoe vul je je verklaring in? Ik stap van kleuter naar lager, welk materiaal is fijn om te leren lezen en schrijven? Wat gebruik jij om Frans aan te leren? Wanneer moet je een medisch onderzoek laten doen en moet dat bij het CLB? Oei ik krijg inspectie, wat nu? Zucht, ik heb het even zwaar, help! Die uitgeverij wil me als thuisonderwijzer geen materiaal verkopen, hebben jullie daar een weg naar binnen?” 

Informatie, steun, inspiratie, ervaring delen, wedstrijden, activiteiten opvolgen en met jullie delen … Wij zijn er niet enkel voor jullie maar wij bieden de plek onder de virtuele (en soms ook wel eens een echte) boom om onder samen te komen en bij te praten, er te zijn voor elkaar. Omdat wij thuisonderwijzers ondanks alle mogelijke visies en werkwijzes zoveel kunnen betekenen voor elkaar.

We vinden een goede communicatie essentieel.

Als je opmerkingen, noden, vragen, … hebt die binnen het kader van De Weefboom opgenomen kunnen worden, contacteer ons dan. Dit kan via een mail naar info@deweefboom.beEn wat nog

Naast de voordelen die we al opsomden, is De Weefboom vooral ook een community. We houden contact, steunen elkaar, delen in onze kalender niet enkel elkaars verjaardagen (enkel wie dat wil natuurlijk) en gemeentes waar we wonen, maar ook interessante weetjes en uitstappen. We werken waar mogelijk in een DigiKl@s voor de wedstrijden maar ook in groepen specifiek voor basisonderwijs en secundair onderwijs. Claudia en Kristel zijn zowat 24/7 (net niet, maar het scheelt niet veel) beschikbaar voor vragen en steun, net zoals de rest van de groep, er kan altijd wel iemand helpen.

Leden die met een idee komen voor uitstap, wedstrijd om aan deel te nemen, een bezoek, speelnamiddag ... mag dat altijd in de groep gooien en zien of het wat in gang zet.
Lidmaatschap

Voor 10€ ben je met je hele gezin lid van De Weefboom, voor een schooljaar.

Voorwaarden: erkend thuisonderwijs geven in Vlaanderen, als Vlaming in Wallonië of vanuit het buitenland. Je lidmaatschap is pas definitief als we je bewijs van huisonderwijs hebben ontvangen (gewoonlijk de bevestiging van Agodi). Je hoeft echter niet te wachten tot je de bevestiging van Agodi hebt ontvangen om je lidmaatschap in orde te brengen. Dat kan nu al, het bewijs volgt wel. 


De aanmeldingen staan open! Ga hier naar het aanmeldingsformulier.Wil je graag nog meer info over gebruiksovereenkomst en prijsafspraken omtrent de leerplatformen? Lees je dan hier bij:

Gebruiksovereenkomst Kabas (pdf) - Prijsafspraken Kabas (pdf)

Gebruiksovereenkomst Bingel (pdf) - Prijsafspraken Bingel (pdf)